Yakın zamanda Gönderiler




 

Flaş Haber

Zakir Kaya: REAL SANAT ÖRNEKLERİ...

 Bu güzel ama ürkütücü böcek Dikenli Çiçek Mantisi olarak bilinen Pseudocreobotra Wahlberg'dir. İsmini kalkık bir şekilde duran karınlarında bulunan diken benzeri yapılardan alırlar.


Örümcek maymunları ağaçlardan ağaçlara atlayıp, dallar üzerinde rahatça sallanmalarını sağlayan kanca şeklinde bir kıvrıma sahip uzun kuyruklara sahiplerdir. Ayrıca fotoğrafa dikkat edecek olursanız maymunun tüm uzuvları, alışık olduğumuz uzuv uzunluğundan daha uzundur. Örümcek maymunları, sahip oldukları uzun uzuvlarıyla birlikte örümceğe benzetildiği için bu ismi almışlardır. Ayrıca örümcek maymunları birbirlerine kendi dışkılarını fırlatırlar. Uzman zoologlar örümcek maymunlarının bu davranışını kendilerini tehdit altında veya kızgın hissettiklerinde uyguladığı bir savunma mekanizması olduğunu düşünüyorlar. Ancak bu düşüncenin kusurlu bir kısmı var. Örümcek maymunları sıkıldıkları zaman da birbirlerine dışkı attıkları gözlemlenmiştir.
Dişi bir bonobo olan Lana, başka bir dişi bonobonun bebeğiyle birlikte ayaklarının üzerinde denge oyunu oynuyorlar. Bu oyun, küçükken hepimizin sempati duyabileceği harika bir oyun. İnsan doğasını anlamak; davranışlarımızın, duygularımızın ve sosyal yapımızın bonobo ve hatta şempanzeleri incelemek şüphesiz en etkili yöntemlerden biri olacaktır.


Kızıl langurlar, primat ailesinin en güzel dış görünüşüne sahip olan maymunları olarak bilinirler. Zamanının büyük bir kısmını yerde geçiren langurların bazı türleri Himalaya'ların 4000 metre rakımlı bölgelerinde bile yaşarlar. Çoğu genelde gridir, sadece bazıları sarımsı bir renge sahiplerdir. Ayrıca dikkat edebileceğiniz üzere mideleri çok büyüktür. Beslenmeyi çok severler ve besinlerinin %75'ini yeşillik oluşturur. Mideleri selülözün parçalanması ve sindirilmesi için 4 farklı bölümden oluşmaktadır. Bu bölünmüş mide yapısı, bitki sindirimini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Besinlerini paylaşma konusunda ise hiç bencil değildirler ama oldukça utangaç hayvanlardır. Yanına yaklaşmaya çalıştığınızda olduğu yerde oturur ve başını öne doğru kapatır. Yani utandığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Proboscis maymunları veya uzun burunlu maymunlar, her an erekte olmuş penisleri ve terlemeleriyle meşhur hayvanlardır. Penislerinin sürekli erkekte halde olması muhtemelen dişilerine ve gruplarındaki diğer erkeklere hakimiyet kurmak istemelerinden kaynaklanmaktadır. Sürekli terlemelerinin sebebi ise genellikle çok tuzlu mangrov habitatlarında yaşamalarındandır. Mangrov bitkisi tuz bakımından zengin bataklıklar çevresinde yetişen bir ağaç türüdür. Bu alanlarda yaşayan proboscis maymunları sıklıkla terleyerek vücutlarındaki fazla tuzu atarlar.

Adaçayı tavukları adaçayının yetiştiği dağ yamaçlarında, açık ovalarda ve yüksek vadilerde yaşarlar. Zaten isimlerini de yaşadığı bölgelerde yetişen adaçayından alırlar. Erkeklerinin ve dişilerinin görünüşleri birbirinden farklıdır. Erkek adaçayı tavuklarının göğüslerinde oldukça dikkat çeken bir çift kese bulunur. Erkek adaçayı tavuğu uçarken keselerin çıkardığı davul benzeri bir ses sayesinde çiftleşme dönemlerinde dişilerini etkilemeye ve onlarla çiftleşmeye çalışırlar. Ayrıca insan kaynaklı aşırı konut inşası sebebiyle adaçayı tavuklarının 100 yıl önceki 16 milyon nüfuslu popülasyonlarından günümüzde sadece 200.000 ile 500.000 arası adaçayı tavuğu kaldığı tahmin edilmektedir.

Büyük mavi balıkçıl kuşu yavru bir timsahı tek bir hamlede zorlanmadan midesine indirebilir. Fakat balıkçılların ilk yiyecek tercihleri her zaman küçük balıklar olup kabuklu deniz hayvanları, böcekler, kemirgenler, amfibiler, sürüngenler ve küçük kuşları da yediği bilinmektedir. Genellikle yalnız beslenirler. Gece ve gün esnasında sığ suda veya suyun kenarında beslenirler. Balıkçıllar, üstün görüş yetenekleri ile yiyeceklerini saptarlar ve genellikle tümünü tek bir hamlede yutarlar. Sığ su boyunca yürümek için uzun bacaklarını kullanırlar ve balık veya kurbağaları keskin gagalarını bir mızrak gibi kullanarak yakalarlar.

Mandril maymunları 50 kg ağırlıklarıyla, bilinen en büyük Eski Dünya Maymunları'dır. Yüzlerindeki farklı renkler sayesinde rahatlıkla ayırt edilebilirler. Mandril maymunları heyecanlandıklarında (bir kavga veya çiftleşmeden önce gibi durumlarda) sahip olduğu renkler daha da parlak bir hale gelir. Aynı zamanda mandril maymunları iki adet koca köpek dişine sahiptirler. Fakat bu dişi çoğunlukla göstermezler. Çünkü bu dişi göstermemek mandril maymunları arasında dostça bir harekettir. Aksi takdirde ölümcül kavgalara sebep olabilir.
Kız kuşları ilginç bir şekilde halk arasında zehirli olarak bilinirler. Fakat yaygın inanışın aksine kız kuşları zehirli değillerdir. Fakat oldukça agresif hayvanlardır. Eğer gözlerinin içine dik dik bakarsanız bir süre sonra size saldırabilirler. Veya kuşu gördüğünüzde panik yapıp kaçarsanız peşinizden gelir ve yine size saldırır.

Bazen işler tersine döner. 👏 Köpek balıklarının beslenme alışkanlıkları içerisinde çoğunlukla foklar olsa da, kışkırtıldıklarında işler tersine döner ve hem erkek hem de dişi foklar aşırı saldırgan olabilirler. Eğer eliniz, bir fok tarafından ısırılırsa ve zamanında gerekli müdahale yapılamazsa, hayvanın ağzındaki mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyon, ciddi kayıplara yol açabilir. Fakat endişelenmenize gerek yok, çünkü fokların insanlara saldırdığı çok nadir görülür. Tam tersine foklar insanlardan korksun. Çünkü son 5 yılda 1 milyondan fazla fok, insanlar tarafından canice öldürüldü ve öldürülmeye devam ediyor.

At çiftesi çok rahatlıkla bir insanın bilincini kapatabilir, hatta öldürebilir. Sadece insana değil diğer tüm hayvanlara ölümcül yaralar bırakabilir. Çünkü bir atın çiftesi yaklaşık olarak 2000 PSI (140.6 kg/santimetreküp) kadardır. Karşılaştırabilmek için doğanın en güçlü ısırığına sahip ilk 3 hayvan içerisinde olan su aygırlarının ısırıkları, 1825 PSI kadardır. Ayrıca çifte atan bir at sadece karşı tarafı değil kendilerini de yaralayabilirler. Özellikle de bazı atlar, sert duvarlara çifte atarlar ve ayak kemiklerinde kırıklar oluşabilir.
Kaliforniya Hayvanat Bahçesi'nde birkaç gorilin COVID-19 testi ilk defa pozitif çıktı! Bununla birlikte goriller, doğrulanmış olarak hastalığa yakalanan ilk insan olmayan primat türü oldu.
ABD'de Tarım Bakanlığı, dün öğlen saatlerinde San Diego Hayvanat Bahçesi Safari Parkı'ndaki 3 gorilin koronavirüse yakalandığını bildirdi. Hayvanat bahçesi müdürü Lisa Peterson, 8 kişilik bir grupta yaşayan bu 3 gorilin iyileşmelerinin beklendiği söyledi. Bakıcılar grup halinde yaşayan 8 gorili bir arada tutup, onları yakından gözlemlemeye karar verdiler.
Hasta goriller; kaplanlar, aslanlar, vizonlar, kar leoparları, köpekler ve evcil kedilerden sonra koranavirüsü doğal yollarla kapan ve teyit edilen 7. hayvan oldu. Bu hayvanlar arasında virüsün sadece vizonlardan insanlara bulaşabildiği vakalara rastlanmıştır. Diğer hayvanların bulaştırıcılığı hakkında hiçbir kesin kanıt yoktur.
Hayvanat bahçesi müdürü, gorillerin hastalığı semptom göstermeyen bir hayvanat bahçesi işçisi tarafından kapmış olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını söyledi.
Hasta olan 3 gorilden ilk önce 2'si 6 Ocak'ta öksürmeye başladı. Sonrasında dışkılarından alınan örneklerden yola çıkarak 11 Ocak'ta gorillerin enfeksiyon kaptığı doğrulandı. Şimdi gorillerin gözetim altında tutuluyor ve iyi olacakları tahmin ediliyor.

Pumalar, kimi zaman "dağ aslanı" olarak da anılır, tüm diğer kedigillere kıyasla daha zayıf koku duyusuna sahiptirler. Buna karşılık olarak diğer kedigillerin genel duyma ve görme becerisi ortalamasının üzerinde duyma ve görme becerisine sahiptir. Ayrıca pumalar, Guinness Rekorlar Kitabı içerisinde "en fazla isme sahip hayvan" unvanıyla bulunmaktadır. Sadece İngilizce'de 40 farklı yerel isme sahiptir.


Mirket sözcüğü "meerkat" kelimesinden gelmektedir. Bu sözcük ise Flemenkçede "göl kedisi" demektir. Her ne kadar mirketler kedimsilerden (feliform) olsa da, kedigiller ailesinden değildirler. Sanskritçede "markaţa", "maymun" demektir ve hayvanların maymunlara benzer görünümü dolayısıyla sözcüğün buradan da temel almış olabileceği düşünülmektedir.


Kel kartal midesine yavru tavuğu bir bütün olarak götürüyor. 🦅
Kartalların sindirim sistemi insanlarınkinden birçok farklı özelliğe sahiptir. Bunlardan bir tanesi; kartalların yiyeceklerini günlerce saklayabilecekleri bir keseye sahip olmalarıdır. Bu kese, anlık olarak yiyebileceğinden daha fazla yemek bulduklarında, artan yiyecekleri geride bırakmamasını sağlar. Böylece daha ileri zamanlarda yiyecek bakımından sıkıntı yaşamazlar.

Ne kadar sevimli değil mi? Bazı insanlar onları yedikleri için yok olma tehditi altındadırlar. Hatta 2013 yılında bir vakada, bir Çin gemisi içinde 10.000 kilogram ağırlığında pangolin eti yakalanmıştır.
Bir pangolin doğduğunda, pulları beyaz ve yumuşacıktır. Ancak yaşı ilerledikçe bu pullar sertleşir ve siyahlaşır. Erken yaşlarda anne pangolin, bir yer altı deliğinde, yavrusuyla birlikte yaşar. Bu süreçte onu besler ve tehdit hissettiğinde onu kendi vücuduna sararak korur.

Gelada maymunları, "kanayan yürek" olarak da bilinirler. Bunun sebebi göğüs bölgelerindeki kılsız kırmızı bölgedir. Bu bölge, çiftleşme döneminde daha parlak görünür. Bu parlaklık, karşı cinse cinsel olgunluğa erişildiğinin en büyük göstergesidir.


Bir doğa fotoğrafçısı, anne aslan ve yavrularının doğal yaşamlarını uzaktan fotoğraflamaya çalıştığı sırada anne aslan fotoğrafçıyı fark etmiş ve üstüne doğru yavaş adımlarla yürümeye başlamış. Doğa fotoğrafçısı, aslanın kendilerine doğru yürüdüğünü fark ettiğinde ekipmanlarını bırakıp oradan uzaklaşmış. Daha sonra anne aslan, ekipmanların yanına geldiğinde fotoğraf makinasını almış ve yavrularının yanına götürmüş. Yavruların yeni oyuncakları oldukça ilgilerini çekmiş olmalı ki fotoğraf makinası ile uzun uzun vakit geçirmişler. Aslanlara oyuncak olan fotoğraf makinası üzerinde fazlasıyla çamur ve az biraz diş izi olsa da hala çalışır haldeymiş.

Kış geldi ve havalar iyice soğumaya başladı. Japon şebekleri ise sert soğuklara meydan okuyan şanslı hayvanlardandır. Çünkü kürkleri sayesinde -20 dereceye kadar olan soğuklara uyum sağlayabilirler. Sıcak bölgelerde yaşayan Japon şebeklerine kıyasla soğuk bölgelerde yaşayan şebeklerinin kürkleri daha kalındır. Hava sıcaklıkları düştükçe bölgesel olarak Japon şebeklerinin kürklerinin kalınlıkları da farklılık gösterir.

Bu fotoğrafta gördüğünüz, Kanada Vaşağı olarak bilinen Lynx canadensis türü. Türün kendisi zaten ilginç; ancak türle ilgili göze çarpan ilk unsur, vücut uzuvlarının orantısızlığı. Vücudunun üst kısmı sıradan bir kedi ya da vaşağa benzerken, bacaklarından ve patilerinden oluşan alt kısmı son derece iri ve orantısız.


Ayıların en sevdikleri yiyecek hiç tartışmasız somondur. Hatta yılın belli dönemlerinde, kış uykusuna yatmadan önce, yağ oranlarını arttırmak için nehir kenarlarında somonları avlamak üzere uzun süreler boyunca beklerler. Bu görüntüler de geçtiğimiz Temmuz ayında somonların sıcak sulara göçü sırasında çekilmiş. Avını yakalamayı başaran ayı, bu kışı iyi geçirecek gibi görünüyor.

Sabah uyandığınızda ilk işiniz kaslarınızı esnetmek mi? Bu çok normal. Eğer bunu yapıyorsanız, yapmaya devam edin. Çünkü kaslarınızı esnetmek, kan basıncınızı arttırır. Bu sayede beyninize ve kaslarınıza giden kan miktarını arttırırsınız. Bu da, daha kolay uyanmanıza ve vücudunuzu güne hazırlamanıza yardımcı olur.

Bu muhteşem fotoğrafta arının kafasının üzerine dikkatli bakacak olursanız, büyük siyah noktaları fark edebilirsiniz. İşte o siyah noktalar "ocelli" veya daha çok "basit göz" veya "pigment çukuru" isimleriyle bilinir. Bu yapı isminden de anlaşılacağı üzere göz yapısındadır. Ancak arının görüş sağlaması için değil, daha çok gün içerisinde ışığı algılayarak gideceği yönünü bulmasını sağlar.

DÜNÜN SÖZÜ:DÜNYA BOŞ DEĞİL FANİ


















Hiç yorum yok