Yakın zamanda Gönderiler




 

FlaÅŸ Haber

Zakir Kaya :Kutsal emanetler

 Yazımızda merak edilen ,Kutsal emanetleri tanıma imkanı bulacaksınız muhafazaları hakkında bilgi sahibi olacaksınız haydi baÅŸlayalım.


Topkapı Sarayı Müzesi ‘Hırka-i Saadet Dairesi’nde asırlardır özenle saklanan “Kutsal Emanetler”


Hz. Muhammed'in giydiği sarığı.


Hz. Muhammed'in Mührü şerifi


 


 
Hz. Muhammed'in giydiği sandalet. Parmak arasından geçen ve bilekten kavrayan kayışları olan bu ayakkabılar 'Na'leyn-i Saadet' olarak adlandırılıyor.

Küdüs'te Bulunan Bu Taşın Üzerinde Hz. Muhammed'in Sol Ayağının izi


Hz. Muhammed'in Giydiği Ayakkabı
Hz. Muhammed'in Roma Kralına Gönderdiği Mektup

Hz. Muhammed'in Hayber Fethinden Sonra Hz. Ali'ye Hediye EttiÄŸi Åžilt

Hz. Muhammed'in Kılıcı




Hz. Muhammed'in sarığı


Kabenin anahtarı


Peygamberimizin doÄŸduÄŸu ev































Hazreti Musa'ya kayınpederi Suayb tarafından hediye edilen ve ''Firavun'un sihirbazlarına karşı ejderha kesildiğine ve Kızıldenız'e vurunca yol açtığına'' inanılan 122 cm uzunluğundaki asanın baş kısmında bır budak yeri bulunuyor.




     


       
.
       
HZ. MUSA’NIN EFSANEVÄ° ASASI

 
      






       
HZ. YAHYA’NIN KURUMUÅž KOLU
 Hz. Yahya’nın kurumuÅŸ haldeki kolu, kendi ÅŸeklinde yapılmış altın yaldızlı gümüş bir mahfaza içinde korunuyor. Ãœzerinde elin görülmesi için açıklık bırakılan kolun iÅŸaret parmağında “Tanrı’nın sevgilisi”, bileÄŸinde “Bu vaftizcinin elidir”, dirseÄŸin arkasındaki yuvarlak levhada ise “(KeÅŸiÅŸ) Dolin Monahu’ya aittir” anlamında yazılar yer alıyor.


       Hz. Ä°brahim’in 12 cm yüksekliÄŸinde 22 cm çapındaki silisli granitten oyularak imal edilen tenceresi, Hazreti Yusuf’un sarığı ve Hz. Mevlana’nın siyah taÅŸtan oyulmuÅŸ tasları da meraklılarına sunulan kitapta, Hazreti Yahya’nın kol ve kafatası kemikleri dikkati çekiyor.

      



Hz. Osman'ın Kur'an'ı 

Hz. Osman'ın Kur-an'ı Kerim'i





Hz. Fatima El Zahra'nın Yünden ve Altında Mavi Renk Pamuklu Renk Astardan Elbisesi


Dünya Savaşı Sırasında Kutsal Emanetlerinin Medine'den Türkiyeye Taşıyan Tren


Hz. Muhammed'in Hacerül Esved Kabı

       







Milli Saraylar Başkanlığına bağlı Topkapı Sarayı Müzesi'nin ev sahipliği yaptığı, 1300 yıllık geniş bir zaman dilimi içinde tarihlendirilen, saldırı, savunma ve törenlerde kullanılan 33 bini aşkın silahın yer aldığı koleksiyon, özel tekniklerle restore edilerek geleceğe taşınıyor.

Paha biçilemez silahların sergilendiği İç Hazine Binası, Mukaddes Emanetler'den sonra müzenin en çok ziyaret edilen mekanlardan biri. Bu ilgide silahların çeşitliliği, tarihi niteliği, işlevi ve estetiği önemli rol oynuyor.

Türk, Emevi, Abbasi, Memluk, İram, Kırım-Tatar, Hint, Avrupa ve Japon kültürlerine ait 1300 yıllık geniş bir dönemi kapsayan, Osmanlı cebehanelerinde yüzyıllar boyunca muhafaza edilen koleksiyonun en zengin bölümünü Osmanlı devletine ait silahlar oluşturuyor.

Fatih Sultan Mehmet, bazı Osmanlı padişahlarına ve üst düzey devlet adamlarına ait silahların yanı sıra fethedilen ülkelerin hükümdar hazinelerindeki çok daha eski tarihli silahlarla padişahlara diplomatik hediye olarak gönderilen ve bizzat kendilerinin özel siparişle yaptırdığı silahlar da koleksiyonda yer alıyor.

Koleksiyonun en erken örneklerinden biri Emevi Halifesi Muaviye bin Ebu Süfyan'ın 7. yüzyıla ait kılıcı. Bunun yanı sıra Emevi ve Abbasi halifelerinin 13. ve 14. yüzyıl ve Memluk sultanlarının 14. yüzyıldan kalma kılıçları da koleksiyonun diğer erken dönem örnekleri arasında yer alıyor.

Koleksiyonda, saldırıda kullanılan kesici, delici, atıcı, vurucu, ezici ve ateşli silahlar, savunmada kullanılan miğfer, zırh, kalkan ve at zırhları, törenlerde kullanılan alem, tuğ ve kalkan gibi 33 bini aşkın silah bulunuyor.

Ãœzerindeki desen ve motiflerle silahlar nadide bir sanat eseri

Koleksiyonu oluşturan eserler, yapım tekniğindeki ustalığın yanı sıra bezeme özellikleri açısından üretildiği coğrafyaya özgün üslubun görülmesini sağlayan zengin bir hazine niteliği taşıyor. Süslemede kullanılan desen ve motifler, silahları yalnızca bir savaş aracı olmaktan çıkararak her birini nadide bir sanat eseri haline dönüştürmüş.

Silah koleksiyonunun günümüze ulaşmasında en önemli faktörlerden biri restorasyon. Milli Saraylar Kompozit Eserler Atölyesi, paha biçilmez silahların restorasyonunda hayati görevler üstleniyor.



Atölyede şu sıralar restorasyona alınan eserlerden ilki, 16. yüzyılın sonu ile 17. yüzyılın başına ait olduğu tahmin edilen zülfikar şeklindeki kılıç ve kını. Tören kılıcı olarak kullanılan eserde, altın süslemeler bulunuyor. Kılıcın, dönemin padişahına veya üst düzey bir devlet adamına hediye edildiği düşünülüyor.

Ustalığı ve işçiliği ile hayranlık uyandıran kılıcın üzerinde Osmanlıca bir yazı bulunuyor. Yazının okunabilen kısmında, "Hasbiyallahu ve matu, maşallah, ya Muhammed, Allah Muhammed Ebubekir la feta illa Ali Ömer Osman illa Zülfikar Ali, ya latif..." ifadeleri yer alıyor.

Atölyede restorasyona alınan bir diğer eser, 18. yüzyıla ait bir şehzade kılıcı. Altın, deri ve demirden imal edilen kılıcın uzunluğu 38 santimetre. Restorasyondaki eserlerden biri de 16. yüzyıla ait tombak kalkan. Eserlerin, restorasyon işlemleri tamamlandıktan sonra yeniden sergilenmesi planlanıyor.

Korozyona uğrayan eserler restorasyona alınıyor

Milli Saraylar Kompozit Eserler Atölyesi kompozit eserlerin restorasyon ve konservasyonunu yapıyor.

Müzecilik Başkanlığından restorasyona ihtiyacı olan eser tespit edilip Mesela bir metal eserin yüzeyinde oksitlenme başladığı zaman eserde bir bozulma olduğu belirleniyor. Tekstil eserlerin yüzeyinde bulaş olabiliyor, dökülmeler meydana geliyor. Ahşap eserlerde ise en çok kurtlanmalar meydana geliyor. Fildişi eserler var. Organik eserlerde yüzeyde bozulmalar, lekelenmeler meydana geliyor. Görevli bunu tespit edip restorasyon süreci restorasyon süreci başlıyor

Restorasyon  belgeleme

Topkapı Sarayı Müzesi'nde tarihi 1300 önceye kadar dayanan kılıç, kalkan, yay, zırh gibi geleneksel silahlar ile ateÅŸli silahların 


Restorasyonun belirli uluslararası kuralları olduÄŸuna, çalışmaları Venedik Tüzüğü ve Amsterdam Bildirgesi gibi uluslararası standartlara uygun olarak  "Restorasyonda uluslararası kurallar her eser için geçerlidir.



 Kanuni Sultan Süleyman'a ait miÄŸfer, kılıç ve hançer ile mukaddes emanetlerden bazı eserlerin restorasyonunu yapılmıştır.

Zakir Kaya imzalı kitaplarına sahip olmak için linke tıklayın




Hiç yorum yok