Yakın zamanda Gönderiler




 

Flaş Haber

Zakir KAYA: Mars hakkında bildiklerimiz yer altından daha fazla...4.

 

Deniz Karı

Deniz karı da ne diye soruyor olabilirsiniz. Deniz karı özünde okyanusun üst kısımlarından aşağıya, deniz yatağına sürekli bir sağanak halinde düşen organik maddeler. Besinleri ve enerjiyi denizin güneş ışığı alan bölümlerinden almayan bölümlerine taşıyor. Bu nedenle buradaki canlılar için önemli bir besin kaynağı.



YouTube/Alucia Productions

Antarktik’te bu kadar derinde bulunan canlılar için başka bir önemli besin kaynağı da kril dışkısı. Kriller, dışkıları deniz tabanını yaşamı sürdürmek için mükemmel bir çamurlu habitata dönüştüren minik kabuklular. Okyanusun bu kadar derinindeki yaratıklar, dünyadaki en garip yaratıklardan bazıları.

Zakir Kaya Kitaplarının 2.Baskısı çıktı iletişim kurmak için tıklayınız.

Ölüm Yıldızı

Antarktik’in derin sularında yaşayan en garip yaratıklardan biri de sıradan deniz yıldızlarının Antarktik güneş yıldızı (labidiaster annulatus) olarak da bilinen bir akrabası. Araştırmacılar kendisine biraz karanlık, ancak çok güzel uyan bir lakap bile taktılar: “Ölüm Yıldızı”.



YouTube/Alucia Productions

Ölüm Yıldızı’nın 50’ye kadar kolu olabilir ve boyutu bir yemek tabağını aşabilir. Kollarındaki deri küçük kıskaçlarla kaplıdır ve bir şey bunlara dokunduğu anda kapanırlar. Yakınlarından geçen kriller genellikle bu kıskaçların kurbanı olurlar.

Geçmişe Bir Pencere

Ölüm Yıldızı Antarktika’daki canlıların ne kadar değişik ve çeşitli olabileceklerinin sadece tek bir örneği. Çok az balık türü Güney Kutbu’nun soğuk sularında hayatta kalabilir. Bu nedenle omurgasızlar, besin zincirinin tepesinde onların yerini alabiliyorlar.



YouTube/Alucia Productions

Denize dalmak geçmişe bir pencere açmak gibi. Denizlerin insanlık henüz oluşmadan önce nasıl olduğuna dair bir fikir sunuyor. Dr. Coopley bunu şöyle özetliyor “Omurgası olmayan hayvanlar hüküm sürüyorlar ve bu hükmü birer yırtıcı olarak sürüyorlar. Okyanuslar bundan 250 milyon yıl önce işte tam da böyleydiler.”

Ejder Balığı

Antarktik okyanusunda yaşayan başka bir garip yaratık da buz ejder balığı, Cyrodraco antarcticus. Bu balık Antarktik’in dondurucu koşullarında hayatta kalabilmek için bazı inanılmaz özellikler geliştirdi.



pinterest.com

Örneğin kanı, donmasını önlemek için antifriz özelliğine sahip proteinler içeriyor. Oksijeni vücutlarında taşımak için hemoglobine ihtiyaç duymadıklarından kanları, insan kanının aksine şeffaf.

Koruma

Bu keşif gezisinin yapılmasının arkasında Antarktik’in derinliklerinde yaşayan büyüleyici yaratıkları keşfetmekten daha önemli bir neden yatıyordu. Antarktik Okyanusu’ndaki hayatın nasıl devam ettiğini bulmak Güney Kutbu ve çevresinde devam eden koruma çabalarında önemli bir rol oynayabilir.



boredomtherapy.com

Dr. Copley BBC röportajında “Bu dalışlarda Antarktik derin deniz hayvanlarının gündelik yaşamlarını izledik. Bu da bizlere onları anlamada ağlarla veya gemilerden trollerle toplanan örnekleri incelemekten daha fazla yardımcı oldu.” diye belirtti. “Ve [bu da] bizlere kendi hayatımızın bu uzak ancak kırılgan çevreye nasıl bağlı olduğunu araştırmada yardım ediyor.”.

Zakir Kaya Kitaplarının 2.Baskısı çıktı iletişim kurmak için tıklayınız.

Gizemli Sular

Okyanusları çevreleyen pek çok gizem, varlığını korumaya devam ediyor. Daha rahat ulaşılabilen sularda bile. Dr. Copley bu keşif gezisinin bunu değiştirmeye yardım edeceğini umuyor. “İnsanları Antarktika’nın çevresindeki okyanusta ilk defa bir kilometre derine göndermek bizlere, gidecek azmi kendimizde bulursak mavi gezegenimizde ulaşamayacağımız yerin kalmadığını gösteriyor.''



encyclopedie-environnement.org


Ulaşması bu denli zor olan bir yere gitmede inanılmaz bir derin bir şey var. “Şu anda yaptığımız şey en saf haliyle keşfetmek,” diye belirtti Dr. Copley. “Eğer hepimiz gezegenimizin keşfinde bir paya sahip olursak… o zaman gelecekte korunmasına da katkıda bulunmuş oluruz.”


1.bölümü oku:

https://kayazakir.blogspot.com/2021/11/zakir-kaya-mars-hakknda-bildiklerimiz.html

2.bölümü oku:

https://kayazakir.blogspot.com/2021/11/zakir-kaya-mars-hakknda-bildiklerimiz_6.html

3. bölümü oku:

https://kayazakir.blogspot.com/2021/11/zakir-kaya-mars-hakknda-bildiklerimiz_37.html


Zakir Kaya Kitaplarının 2.Baskısı çıktı iletişim kurmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok