Yakın zamanda Gönderiler




 

Flaş Haber

Zakir KAYA: Mars hakkında bildiklerimiz yer altından daha fazla...2.

 

Hayret Verici Derinlikler

1974 yılında Batı Oklahoma’nın Washita bölgesinde Lone Star Production Company benzin için sondaj yapıyordu. Bu süreçte “Bertha Rogers deliğini” yarattılar. Bir yılın biraz üzerindeki bir sürede ekip, Dünya’nın yüzeyden 9,5 km aşağıya ulaşmayı başardı.

 


Getty Images 

Lone Star aradığını bulamasa da gezegendeki insan eliyle açılmış en derin deliği yaratmıştı. Bu delik, 6 Haziran 1979 tarihine kadar ünvanını korudu. 6 Haziran tarihinde ise Kola’nın yan deliklerinden SG-3, bu ünvanın sahibi oldu. 1983’e gelindiğinde sadece 23 cm genişliğindeki delik, inanılmaz bir şekilde 12 km derinliğe ulaşmıştı.

Zakir Kaya Kitaplarının 2.Baskısı çıktı iletişim kurmak için tıklayınız.

Problemler

Kola Yarımadası’nda çalışanlar, bu önemli noktaya ulaştıktan sonra aletlerini geçici olarak kenara koydular. Kendileri bir mola vermiş olabilmek için ve insanlar bu inanılmaz yeri görebilsinler diye 12 ay ara verdiler. Sonraki yıl işe geri döndüler ancak kısa bir süre sonra işlerine devam etmelerine engel olan bazı problemlerle karşılaştılar.



The Earth Chronicles of Life

Bunun kendilerine engel olmasına izin vermemeye kararlı araştırmacılar, o yan deliği bir kenara bırakıp 7 km derinlikten tekrar başladılar. 1989 yılına gelindiğinde sondaj çalışmaları 12 km’ye ulaşmıştı. Bu orada çalışanlara moral oldu ve 1990’lı yılların sonuna gelindiğinde 13,5 km’yi geçeceklerine inanmaya başladılar.

Beklenmedik Bir Şey

Daha da inanılmaz olan, deliğin 1993 kadar erken bir tarihte hedeflenen 15 km’ye ulaşacağının tahmin edilmesiydi. Çalışanlar henüz farkında değillerdi ancak bu izbe Rus tundrasının altında inanılmaz bir şey keşfetmek üzereydiler. Sondaj aleti Dünya’nın merkezine yaklaştıkça beklenmedik bir değişimle karşılaşıyordu.

.


Andre Belozeroff

Araştırmacılar ilk 3 km’deki sıcaklıkları yaklaşık olara tahmin edebilmişlerdi. Ancak bu noktanın ötesinde sıcaklığın beklenenden hızlı bir şekilde ciddi ölçüde arttığını gördüler. Sondaj hedefine ulaşmaya yaklaştığında delik 180°C’ye ulaşmıştı. Bu, beklediklerinden tam 80°C daha sıcaktı.

Tahmin Edilemez

Bunun yanı sıra araştırmacılar, bu derinlikteki kayaların yoğunluklarının tahminlerinden çok daha az olduğunu keşfettiler. Bu da sıcaklığa tahmin edilemez bir şekilde tepki verdiği anlamına geliyordu. Ekip, ellerindeki aletlerin bu koşullara dayanmasının imkansız olduğunun farkındaydı. Bu nedenle projeyi durdurmak zorunda kaldılar. Yıl 1992 olmuştu – sondaj çalışmalarının başlamasından bu yana tam 22 yıl geçmişti.



Blondinrikard-Fröberg

Araştırmacılar, “Kola Süper Derin Sondajı” adını alan deliği mühürlemek zorunda kalmadan önce bazı inanılmaz keşiflerde bulundular. 6,5 km’ye eriştiklerinde minik deniz bitkisi fosillerine rastladılar. Kilometrelerce taşın altında gömülü oldukları düşünüldüğünde çok iyi korunmuşlardı. Söz konusu kayanın iki milyar yaşından büyük olduğu düşünülüyordu.

Ufuk Açıcı Keşifler

Kola Süper Derin Sondajı’nın en derin noktalarında, bundan daha da heyecan verici bir keşif yapılmıştı. O güne kadar bilim insanları, sismik dalgaları ölçtükten sonra elde ettikleri bulgular doğrultusunda altımızdaki kayanın 3 ila 6,5 kilometre derinlikte granitten bazalta dönüştüğüne inanıyorlardı. Ancak Kola Yarımadası’nda bunun böyle olmadığı ortaya çıktı.

.


GettyImages

Aksine, sondaj deliğinin en derin noktasında bile sadece granit buldular. Bunun sonucunda yapılan derinlemesine araştırmaların ardından sismik dalgalardaki değişimlerin kayanın bazalta dönüşmesi sonucunda değil, kayadaki metamorfik değişimler nedeniyle olduğu sonucuna vardılar.

Zakir Kaya Kitaplarının 2.Baskısı çıktı iletişim kurmak için tıklayınız.

Ayrıca Dünya’nın kilometrelerce altında, kimsenin tahmin bile edemediği derinliklerde akan sular buldular. Bazıları bunun İncil’de geçen sellerin bir kanıtı olduğuna inansa da arkasında yatan bilimsel bir neden var. Bunun yüksek basıncın kayadaki oksijen ve hidrojen atomlarını ayrılmaya zorlaması sonucunda olduğuna inanılıyor. Ardından, bu yeni oluşan su yüzeyin altında hapsoluyor.



Getty Images

Kola Süper Derin Sondajı’nın kapanma tarihi Sovyetler Birliği’nin düşüşü ile eşleşiyor. 1995 yılına gelindiğinde tamamen ve kalıcı olarak kapatılmıştı. Günümüzde bu alanın çevresel tehlike olduğu söyleniyor ancak deneyden kalan bazı kalıntıları yakınlardaki Zapolyarny kentinde görmek mümkün. Günümüzde, bu delik gezegendeki insan eliyle açılmış en derin nokta olma özelliğini korumaya devam ediyor.

Su Altı Keşifleri

Dünya’nın merkezine yarış burada sona ermiyor. Uluslararası Okyanus Keşif Programı’nın temsilcileri daha fazla heyecan verici sırrı açığa çıkartma umuduyla deniz tabanının derinliklerine inmeyi sürdürüyorlar.

.


Alucia

Su altı keşif gezilerinin tamamı Dünya’nın merkezine ulaşma çabasıyla gerçekleştirilmiyor. Derin mavinin derinliklerine inme cesareti olan gruplardan birinin biraz daha farklı bir hedefi var. Antarktik’in soğuk sularına bırakılan iki kişilik basitkaftaki bu ekip, Güney Kutbu’nun yakınlarındaki dalgalarda insanlık tarihinde hiçbir keşif ekibinin gitmediği kadar derinlere gitmek istiyordu. Oraya ulaştıklarında, hiçbir insan gözünün o ana kadar şahit olmadığı bir şeye şahit oldular.

1.bölümü oku:

https://kayazakir.blogspot.com/2021/11/zakir-kaya-mars-hakknda-bildiklerimiz.html


3. bölümü oku:

https://kayazakir.blogspot.com/2021/11/zakir-kaya-mars-hakknda-bildiklerimiz_37.html

4. bölümü oku:

https://kayazakir.blogspot.com/2021/11/zakir-kaya-mars-hakknda-bildiklerimiz_74.html


Zakir Kaya Kitaplarının 2.Baskısı çıktı iletişim kurmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok