Yakın zamanda Gönderiler




 

Flaş Haber

Zakir KAYA: Mars hakkında bildiklerimiz yer altından daha fazla...3.

 

Okyanus Tabanı

Bu inanılmaz dalışı gerçekleştirmek için mükemmel zaman ve yer, tam iki yıllık detaylı bir araştırmanın sonucunda belirlenmişti. Bu çok önemli bir dalıştı, zira Dünya’nın okyanus tabanı hakkında çok bir bilgimiz yok. Diğer gezegenler hakkında daha çok şey biliyoruz.



Alucia Productions

Hatta Mars’ın yüzeyini, okyanus tabanından daha detaylı bir şekilde haritalandırabildik. Daha rahat karşılaştırmanız için: Dünya ile Mars arasındaki mesafe ortalama 225 milyon kilometre. Okyanusun ortalama derinliği ise yaklaşık 3,7 kilometre.

Zakir Kaya Kitaplarının 2.Baskısı çıktı iletişim kurmak için tıklayınız.

Iceberg Alley

Bilim insanlarının ilk olarak bu dalış için en iyi yerin neresi olacağını bulmaları gerekiyordu. Uzun çalışmaların ardından uygun bir yer buldular: “Iceberg Alley” (Buz Dağı Geçidi). Bu adı taşımasının önemli ve iyi bir nedeni vardı.

.


YouTube/Alucia Productions

Bu geçit Antarktik Yarımadası’nın en kuzey noktasına yakın bir kanal oluşturuyor. Bu, hareket eden çeşitli boyutlarda buz kütleleri ile çevrili bir deniz bölgesi. Botun doğru yere ulaştığından emin olmak bir zorluk teşkil ediyordu.

Muhteşem Bir Ekosistem

Bu harika keşif gezisinin bir belgeseli de yapıldı. Belgeselin baş yapımcısı James Honeybore’a göre yolda pek çok sorunla karşılaştılar. BBC’ye yaptığı açıklamada Iceberg Alley’den geçmenin “devasa bir Space Invaders” oyununda olmaya benzediğini söyledi.

.


YouTube/Alucia Productions

Başka bir endişeleri de ekibin kullandığı denizaltıların derin sularda zorlanacağı ve dayanamayacağıydı. Suya indiklerinde endişeleri geçti. Yüzeyin altında tanıştıkları garip canlılardan oluşan nefes kesici ekosistem dikkatlerini hemen dağıtmıştı.

Nefes Kesici Yaratıklar

Antarktik’in sularının altında çok sayıda garip ve harika deniz canlıları vardı. Dalış ekibinin üyelerinden biri olan Mark Taylor, LADbible ile yaptığı röportajda “Antarktik’in derinliklerinde bir metre küplük alanda Avustralya’nın Büyük Set Resifi’nde olduğundan daha fazla hayat var” diye belirtti.

.


YouTube/Alucia Productions

Bunun can alıcı bir nedeni var. Bu deniz yaratıkları, deniz karı olarak adlandırılan bir madde ile kaplılar. Southampton Üniversitesi’nden Dr. Jon Copely’ye göre bu deniz karı, “[onun] dünya okyanuslarının başka herhangi bir noktasında gördüğünden daha kalın”.

1.bölümü oku:

https://kayazakir.blogspot.com/2021/11/zakir-kaya-mars-hakknda-bildiklerimiz.html

2.bölümü oku:

https://kayazakir.blogspot.com/2021/11/zakir-kaya-mars-hakknda-bildiklerimiz_6.html

4. bölümü oku:

https://kayazakir.blogspot.com/2021/11/zakir-kaya-mars-hakknda-bildiklerimiz_74.html

Hiç yorum yok