Yakın zamanda Gönderiler




 

Flaş Haber

Zakir KAYA: Mars hakkında bildiklerimiz yer altından daha fazla...1.

 

Bu Terk Edilmiş Sovyet Şantiyesi Dünya’nın İnsanlar Tarafından Yapılmış En Derin Deliğine Ev Sahipliği Yapıyor



1950’li yılların sonunda, Soğuk Savaş’ın doruk noktasında birbirleri işe yarışan ABD ve Sovyet bilim insanları bir dizi   deney yapmaya başladılar. Bu deneyler, gezegenimizin merkezine doğru 50 km kadar indiği düşünülen, Dünya’nın dışında ince bir kabuk olan yer kabuğuna derin bir delik açmayı içeriyordu.

 Getty Images

Bu kabuk bir yerden sonra yerini yer kabuğu ve dış çekirdek arasında yer alan ve silika taşlardan oluşan mantoya bırakıyor. 2.900 km kalınlığa sahip manto, Dünya’nın hacminin %84’ünü oluşturuyor. Amerikalılar ve Sovyetler mantoya ulaşmayı hedefliyorlardı.

Zakir Kaya Kitaplarının 2.Baskısı çıktı iletişim kurmak için tıklayınız.

Süper Güçlerin Yarışı

Yarış başlamıştı. İki süper güç, Dünya’nın kabuğunda en derine inen ülke olmak için birbirleri ile yarıştılar. Hedefleri, göz önündeki Uzay Yarışı’nın yanı sıra yerbilimi de geliştirmekti.

.


 Getty Images

1958 yılında ABD, Mohole Projesi ile öne geçti. Bir grup mühendis, Meksika’daki Guadalupe yakınlarında Pasifik Okyanusu’nun yatağına 183 metre derinliğe ulaşan bir delik açtılar. Manto deniz tabanına daha yakın olduğundan, ona bu şekilde ulaşmak daha kolaydı. Ancak bütçesinin kesilmesi ile Mohole Projesi sekiz yılın ardından son buldu. Mantoya ulaşılamadı.

Pechengsky Bölgesi

Derinlere delik açma sırası Sovyetlere gelmişti. 24 Mayıs 1970’te bir grup araştırmacı, Rusya’nın Kola Yarımadası’nda seyrek nüfuslu Pechengsky Bölgesi’nde yeryüzünü delmeye başladılar.

.


NASA-Goddard-Space-Flight-Center

Hedefleri basitti: yer kabuğunun ne kadar derinine inebileceklerini görmek. Amerikalılardan daha başarılı olmaya kararlıydılar. Devam etmelerine yetecek bütçeye sahip olduklarına inançları tam olarak delmeye hazırlandılar.

İlerleme

Sovyetler Dünya’nın yüzeyinden 15 km aşağıya ulaşmayı umuyorlardı. Özel ekipmanlar kullanan ekip, planları uygulamaya başladı. Başta Uralmash 4E, ardından Uralmash-15000 serisinden sondaj aletleri kullandılar.

.


 Ken Doerr

Ana delikten çatallanan yan delikler açtılar. Yavaş yavaş dünyanın derinliklerine ilerlerlerken Amerikalılar da önemli gelişmeler gösteriyordu. Yarış başlamıştı!

2.bölümü oku:

https://kayazakir.blogspot.com/2021/11/zakir-kaya-mars-hakknda-bildiklerimiz_6.html

3. bölümü oku:

https://kayazakir.blogspot.com/2021/11/zakir-kaya-mars-hakknda-bildiklerimiz_37.html

4. bölümü oku:

https://kayazakir.blogspot.com/2021/11/zakir-kaya-mars-hakknda-bildiklerimiz_74.html


 Zakir Kaya Kitaplarının 2.Baskısı çıktı iletişim kurmak için tıklayınız.

Hiç yorum yok